020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

MiddagSymposium Ordeverstoringen en ordeverstoorders

10 maart 2016

Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht

€ 129,00 excl. BTW


De kracht van de massa en de rol van het individu

Rellen komen in Nederland weinig voor. Maar als dit gebeurt, ontstaat vanwege de grote maatschappelijke impact veel media-aandacht. Uit de stroom van berichtgeving die op een rel volgt, blijkt vrijwel altijd verbazing en ontzetting over de aangerichte schade en het geweld waaraan relschoppers zich schuldig hebben gemaakt. De politiek en maatschappij spreken schande en eisen dat de schuldigen worden gestraft. Op wie de wijzende vinger wordt gericht, wisselt. De één wijst naar het falende optreden van de overheid of de organiserende partij. De ander spreekt vol overtuiging over ‘het tuig’ dat heeft huisgehouden en moet worden berecht. Vaak krijgen beide partijen hun zin. Bestuurlijk rollen de spreekwoordelijke koppen en relschoppers die zijn aangehouden, worden veroordeeld. In de plenaire inleidingen wordt nader ingegaan op de achtergronden van collectieve actie, het massale karakter dat grootschalige rellen kenmerkt en het gedrag van mensen die zich in zo’n menigte bevinden.

Doelgroep:
Politie, gemeenten, evenementenorganisatoren, onderzoekers

Het MiddagSymposium Ordeverstoringen en ordeverstoorders is een coproductie van Uitgeverij SWP en Logacom. Partner van het congres is Bureau Beke. De organisatorische verantwoordelijkheid is in handen van congresbureau Logacom in Amsterdam.

Een uitgebreide beschrijving, het programma en achtergrondinformatie leest u ook op de mobiele website, het online programmaboekje, van het symposium: www.100316.logacom.nl.

Programma

13.30 uur - Inloop met koffie en thee

14.00 uur - Ordeverstoorders: Jekyll of Hyde?
Drs. Tom van Ham, criminoloog en psycholoog. Tevens onderzoeker bij Bureau Beke.
In deze sessie wordt nader ingegaan op de achtergrond van relschoppers. Zijn relschoppers personen die toevallig op de verkeerde plek op de verkeerde tijd aanwezig zijn en zich – onder invloed van alcohol of drugs – mee laten slepen (dr. Jekyll), of verschillen ordeverstoorders niet van andere geweldplegers wiens persoonskenmerken het risico op geweldpleging verhogen (mr. Hyde)? In deze bijdrage wordt deze vraag beantwoord aan de hand van reconstructies van ordeverstoringen en empirisch onderzoek (kwantitatief en kwalitatief) naar ordeverstoorders.

15.00 uur - Theepauze

15.30 uur - Computersimulaties als middel tegen ordeverstoring
Dr.mr. Charlotte Gerritsen, computationeel criminoloog, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.
Ward van Breda, Directeur, Sentimentics

Recente ontwikkelingen op het gebied van de ICT, in combinatie met de toegenomen kennis binnen de gedragswetenschappen, maken het mogelijk om menselijk gedrag tot op zekere hoogte te vatten in computermodellen. Met de juiste software kunnen deze modellen worden gebruikt om simulaties te maken van menselijk gedrag: virtuele scenario's die het gedrag over de tijd beschrijven. Binnen deze presentatie zal Charlotte Gerritsen betogen dat dit soort computersimulaties mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van innovatieve methoden en tools om menselijk gedrag (en in het bijzonder afwijkend gedrag) beter te begrijpen, voorspellen, en mogelijk zelfs te beïnvloeden. Zij zal deze aanpak illustreren aan de hand van twee projecten. Het eerste project richt zich op de ontwikkeling van een virtuele trainingsomgeving voor medewerkers met een publieke taak, waarmee ze kunnen oefenen om confrontaties met agressieve individuen te de-escaleren door middel van interacties met virtuele gesprekspartners. Het tweede project richt zich op de ontwikkeling van een systeem waarmee de dynamiek van agressie binnen mensenmassa's kan worden voorspeld op basis van data van sociale media in combinatie met een computermodel van groepsgedrag. Het doel van deze presentatie is om meer inzicht te geven in het nut van deze technologieën als middel tegen ordeverstoring.

16.15 uur - Straatprotest: sfeerpercepties & openbare ordehandhaving
Anouk van Leeuwen, MPhil, promovenda afdeling Sociologie van Vrije Universiteit Amsterdam. Tevens Universitair Docent bij het Institute for Security & Global Affairs Universiteit Leiden.
De laatste sessie van deze middag richt zich op de interactie tussen politie en demonstranten tijdens Europese straatdemonstraties. Gebaseerd op een dataset van bijna tachtig Europese demonstraties (2009-2013) laat Anouk van Leeuwen zien hoe demonstranten de sfeer van een demonstratie (in termen van intergroepsconflict) ervaren en waar dit door komt. Daarnaast geeft zij inzicht in het politieoptreden bij nationale Europese demonstraties die - in meer of mindere mate - de openbare orde en/of status quo bedreigen.

17.00 uur - Borrel


Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.

Deelnamekosten:
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 129,00 excl. BTW, dit is inclusief, consumpties en borrel na afloop

Korting:
Bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.