020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

Congres Herstelacademies

6 oktober 2016

Jaarbeurs Utrecht, Julianazaal (Hallencomplex)

€ 295,00 excl. BTW


Vrijplaats voor herstel en participatie

Er zijn momenteel veel lokale herstelinitiatieven, herstelacademies of zelfregiecentra. Met ieder zo hun eigen insteek en opzet. Opvallend zijn de vele positieve herstelverhalen van de betrokkenen bij verschillende herstelinitiatieven, de professionaliteit en vele mogelijkheden die er geboden worden. Om deze beweging kracht bij te zetten is het leerzaam meer inzicht te krijgen in deze verschillende initiatieven, de werkzame factoren en hun toegevoegde waarde en betekenis.

Het is ook van groot belang om deze veelbelovende initiatieven goed te verbinden met het brede sociaal domein en wijkgerichte ggz. Hoe realiseren we sterke regionale netwerken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid datgene kunnen vinden en creëren dat optimaal aansluit bij hun persoonlijke proces van herstel?

In Engeland is al langere tijd ruime ervaring met herstelacademies opgedaan. Deze insteek richt zich meer nog dan Nederland op de samenwerking tussen zorg, sociaal domein en herstelinitiatieven vanuit de cliëntenbeweging. Het congres leert u hier meer over.

Op het congres worden verschillende herstelinitiatieven gepresenteerd en gaan sprekers in op eerste kwalitatieve onderzoeksresultaten van het Trimbos-instituut. Ook is er aandacht voor het ‘verdienmodel’, financiële mogelijkheden, samenwerking met ketenpartners/coöperatieverband, samenwerking met zorgprofessionals, ervaringsdeskundigheid in de wijk, creëren van een vrijplaats, mogelijkheden naar (on)betaald werk, samenwerking vanuit ervaringsdeskundigheid.

Zowel plenair als in deelsessies gaan de sprekers in op een divers scala aan herstelinitiatieven, met als aandachtspunten:
  • Wat zijn de uitgangspunten en kernactiviteiten van de herstelinitiatieven?
  • Wat bindt de verschillende initiatieven? Op welke wijze wordt dit vorm gegeven?
  • Hoe komt de vrije ruimte tot uitdrukking?
  • Waarom zijn de initiatieven bevorderend voor herstel en participatie en wat zijn werkzame factoren?
  • In welke mate zijn de initiatieven cliëntgestuurd?
  • Welke rollen hebben verschillende betrokkenen: ervaringsdeskundigen, betaalde en onbetaalde medewerkers, bezoekers, eventuele zorg- of welzijnsprofessionals, andere betrokkenen?
  • In welke mate voelen de herstelinitiatieven zich onafhankelijk en hoe bewaken zij hun autonomie ten opzichte van financiers en samenwerkingspartners?
  • Wat is de rol van herstelinitiatieven voor toeleiding naar betaalde arbeid?
Doelgroep
  • Medewerkers die betrokken zijn bij verschillende herstelinitiatieven zoals herstelacademies, zelfregiecentra en regionale cliëntenorganisaties.
  • Medewerkers bij zorg- en welzijnsorganisaties die te maken hebben met mensen met een psychische kwetsbaarheid zoals wijkteams, welzijnsorganisaties, buurtcentra, RIBW, GGz, maatschappelijke opvang, dagactiviteitencentra en arbeidstoeleiding.
  • Medewerkers bij andere maatschappelijke initiatieven zoals sociale coöperaties, sociale ondernemingen, activeringscentra en werkinitiatieven..

Het programma is inhoudelijk mede vormgegeven door LPGGz en Trimbos-instituut in samenwerking met medewerkers van zelfregiecentra en herstelacademies. Beknopt programma is als volgt:

09.00 uur - Ontvangst en registratie
09.45 uur - Opening door de dagvoorzitter
Dr. Tom van Wel, psycholoog/onderzoeker Altrecht – vroege psychose ABC.
10.00 uur - Sterke netwerken van herstelinitiatieven in samenhang met zorg en welzijn
Marrig van der Werf, coördinator Herstel & Participatie, Zorgvragersorganisatie GGZ Midden Holland.
Cora Brink, projectleider Herstelacademies-Zelfregienetweken, LPGGz.
10.30 uur - Ruimte voor peer support: van onderzoek naar praktijk
Christien Muusse, wetenschappelijk medewerker, Trimbos-instituut.
Ton Verspoor, oprichter & coördinator, Enik Recovery College.
11.00 uur - Theepauze
11.30 uur - Eerste deelsessieronde
12.45 uur - Lunch
13.45 uur - Diagnose bij de deur gelaten- het Londense model van de RC’s (duopresentatie)
Tom Heywegen, ervaringswerker Traverse en SRH hersteldocent.
Simona Karbouniaris MSc, docent-onderzoeker, Hogeschool Utrecht.
14.15 uur - Debat onder leiding van dagvoorzitter dr. Tom van Wel
14.45 uur - Theepauze
15.15 uur - Tweede deelsessieronde
16.30 uur - Afsluitende borrel

Meer informatie over het congres en het volledige programma met toelichting vindt u op congreswebsite www.herstelacademies.nl

Inschrijven voor deze dag is uiteraard mogelijk via deze website! Voor cliënten en ervaringsdeskundigen die op persoonlijke titel willen deelnemen en niet verbonden zijn aan een organisatie, geldt een speciaal tarief van €175,00 excl. BTW. Om in aanmerking te komen voor dit tarief selecteert u de kortingsoptie ‘cliënt’ en geeft u in het opmerkingenveld een beknopte toelichting op uw situatie. Heeft u vragen over mogelijkheden en toepassing van het cliëntentarief, neem dan gerust contact met ons op via office@logacom.nl of bel 020-3203364.

Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.