MiddagSymposium Verbinden en hechten - 2e editie *UITVERKOCHT*


Datum: 17 maart 2017
Locatie: Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht
Prijs: 135.00 excl. btwWegens succes is de tweede editie van dit symposium ook UITVERKOCHT, inschrijven voor 17 maart is niet meer mogelijk. Wij houden wel een wachtlijst bij voor indien er plaatsen vrijkomen. Wilt u in deze lijst worden opgenomen? Stuur dan een e-mail naar: office@logacom.nl. Natuurlijk brengen wij u ook op de hoogte wanneer een nieuwe editie of vergelijkbaar symposium gepland wordt.

Door de eeuwen heen en in alle culturen vormen spel en speelsheid het meest natuurlijke ontwikkelingsmiddel voor kinderen. Ongeacht hun afkomst, ongeacht wie ze zijn. De vanzelfsprekende intentie is bouwen aan een hecht fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld. En het mooie is: iedereen, van verzorger tot leerkracht, pleegouder, ouder of therapeut, kan hieraan bijdragen.

Dit middagsymposium gaat in op het hechtingsproces en hoe dit proces met behulp van spel veilig kan verlopen. Marthe Schneijderberg licht toe hoe een gehechtheidsstijl tot ontwikkeling komt en wat het verschil is tussen een veilige en onveilig gehechtheid. Marja Appel zal vervolgens ingaan op de rol die spel in het algemeen en Theraplay in het bijzonder innemen bij het tot stand komen van een veilige gehechtheid. Micheline Mets, auteur van het boek Spelenderwijs verbinden en hechten, gaat praktisch aan de slag met de deelnemers door ze de werking van spel te laten beleven.

U gaat naar huis met ideeën en inspiratie voor spelactiviteitenen oefeningen die tot stand gekomen zijn door jarenlange ervaring in het werken met kinderen en een wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Na afloop van dit symposium neemt u het boek Spelenderwijs verbinden en hechten (t.w.v. € 27,50) geschreven door Micheline Mets mee naar huis.

Doelgroep
Theraplay Practitioners en professionals die in de kinderopvang, jeugdzorg, onderwijs en GGZ werken zoals speltherapeuten, pedagogisch medewerkers, pleegzorgbegeleiders, ambulante gezinsbehandelaren, psychologen, orthopedagogen en leerkrachten.

PROGRAMMA
13.30 uur - Inloop met koffie en thee
14.00 uur - Spelenderwijs verbinden en hechting als basis voor een gezonde ontwikkeling
Marthe Schneijderberg, orthopedagoog in opleiding tot GZ-psycholoog, werkzaam bij Intermetzo Polikliniek Haaglanden, Top Referent Trauma Centrum
Vanaf de geboorte reageren ouder en kind van nature op elkaar, zoals bij een pingpongspel. Elkaars geluidjes nadoen en gezichtsuitdrukking spiegelen, kiekeboe spelen, samen stoeien en plezier delen zijn belangrijke bouwstenen van een veilige hechting. Een veilige gehechtheid vergroot de veerkracht en zorgt ervoor dat een kind vertrouwen ontwikkelt in zichzelf, anderen en de wereld om hem heen. Onveilige gehechtheid heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind en kan onder ander tot diverse psychische en psychiatrische problemen leiden. Investeren in een veilige hechting tussen ouder en kind is dan ook een belangrijke investering in de toekomst van een kind.
In deze lezing legt Marthe Schneijderberg op basis van wetenschappelijke inzichten en haar praktijkervaring uit hoe veilige en onveilige gehechtheid zich ontwikkelen.
14.45 uur - Theraplay, interactief spel om te verbinden en te hechten
drs. Marja Appel, Gezondheidszorgpsycholoog & Orthopedagoog-generalist NVO Behandelcentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, De Praktijk, Wijdenes & Omena, Almere
Wanneer de hechting van een kind onveilig of verstoord is, heeft dat vaak een negatieve invloed op de ontwikkeling en de psychische gezondheid van het kind. Het is daarom van belang dat het kind samen met de zijn ouders hulp krijgt. Theraplay is een psychotherapie gericht op het versterken van de ouder-kind relatie. Theraplay wordt daarom ingezet als behandelmethode bij hechtingsproblemen bij kinderen. Door gebruik te maken van gezonde natuurlijke interacties die jonge kinderen en hun ouders hebben, wordt gebouwd aan een veilige hechting, de eigenwaarde van het kind en het vertrouwen in anderen. Deze behandelmethode is gebaseerd op de hechtingstheorie en de theorieën over breinontwikkeling.
Theraplay maakt gebruik van leuke spelletjes om de positieve interacties tussen ouder en kind te stimuleren, structuur te bieden, het kind in zijn behoeften te voorzien en het kind te helpen om op een veilige manier uitdagingen aan te gaan.
Marja Appel gaat in haar lezing in op het plezier dat ouders en kinderen met elkaar kunnen hebben wanneer ze aan de slag gaan met Theraplay.
15.30 uur - Koffie/thee pauze
16.00 uur - Spelenderwijs verbinden en hechten in praktijk
Micheline Mets, speltherapeut met eigen praktijk, Theraplay® Therapeute
Echt vervaren hoe het is om de spelletjes en oefeningen te doen maakt dat je ze paraat hebt om in de zetten in de praktijk van elke dag. Micheline Mets gaat met de deelnemers aan de slag: de theorie wordt in praktijk gebracht. U gaat naar huis met theoretische kennis en praktische ervaringen.
16.45 uur - Afsluiting met een hapje en drankje
17.30 uur - Einde

Deelnamekosten:
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 135,00 excl. BTW. Dit is inclusief het boek Spelenderwijs verbinden en hechten van Micheline Mets (t.w.v. € 27,50), consumpties en borrel na afloop.

Kortingen:
Meerpersoonskorting: bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.