Studiemiddag Gehechtheid repareren via de relatie *UITVERKOCHT*


Datum: 1 juni 2017
Locatie: Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht
Prijs: 155.00 excl. btwWegens succes is dit symposium UITVERKOCHT, inschrijven voor deze middag is niet meer mogelijk. Wij houden wel een wachtlijst bij voor indien er plaatsen vrijkomen. Wilt u in deze lijst worden opgenomen? Stuur dan een e-mail naar: office@logacom.nl. Natuurlijk brengen wij u ook op de hoogte wanneer een tweede editie of vergelijkbaar symposium gepland wordt.

Meer informatie over deze studiemiddag vindt u ook op www.010617.logacom.nl.

Werken met gezinnen om veilige gehechtheid te bevorderen

Al meer dan vijftig jaar geleden ontwikkelden zich uit het onderzoek van John Bowlby en Mary Ainsworth naar de ontwikkelingspsychologie van kinderen de basisprincipes voor de hechtingstheorie. Daniel A. Hughes plaatst dit traditionele model voor het eerst in een breder perspectief, waarbij hij de hechtingstheorie binnen de context van gezinstherapie toepast. Hughes presenteert een model waarin met alle leden van een gezin wordt gewerkt, en niet alleen met het gezinslid dat de problemen binnen het gezin lijkt te veroorzaken. Met dit model worden zowel persoonlijke als gezinsproblemen herkend, opgelost en geheeld, met behulp van principes uit de theorieën over hechting en intersubjectiviteit. .

Voor Anneke Vinke is het model van Hughes een waardevolle aanvulling gebleken op haar werk met geadopteerde kinderen en pleegkinderen. In haar lezing ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’ zal ze ingaan op de achtergronden van DDP, zowel in theorie als praktijk.

Felicia Stoutjesdijk legt de verbinding DDP, Theraplay en CGT en illustreert dit aan de hand van een concrete casus uit haar praktijk.

Petra Kruijdenberg en Marij Peeters werken vanuit een systemische aanpak en leggen in hun workshop , DDP in de praktijkkamer, de focus op hoe ouders het therapeutische proces beleven.

Deze middag biedt verdieping en praktische handvatten.

Na afloop krijg u het boek Hechtingsgerichte gezinstherapie (t.w.v. € 49.50) geschreven door Daniel A. Hughes mee naar huis.

Doelgroep
Theraplay Practitioners, professionals in de jeugdzorg, GZ-psychologen, orthopedagogen, speltherapeuten, pleegzorgbegeleiders, ambulante gezinsbehandelaren, (kinder- en jeugd) psychiaters, kindertherapeuten.

Meer informatie, het programma, toelichting op de inhoud en achtergrondinformatie leest u binnenkort in het online programmaboekje van het symposium.

PROGRAMMA
13.30 uur - Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur - Het onzichtbare zichtbaar maken
Lezing Anneke Vinke
In haar lezing ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’, gaat ze in op theorie en praktijk van het werken met Dyadic Developmental Psychotherapie, oftewel hechtingsgerichte gezinstherapie in adoptie- en pleeggezinnen. Gehechtheid repareer je via de relatie. Het gaat altijd over relaties en over betekenis geven aan wat er in de relatie gebeurt. Wanneer het leven van ouder en kind niet op hetzelfde moment start, zal er in therapie gezamenlijk gezocht worden naar nieuwe betekenissen voor oude gebeurtenissen. Vanuit de verbinding en het besef dat je als kind mag zijn wie je bent en mag blijven waar je nu woont, in afstemming tussen ouders en kind krijgt het verleden nieuwe betekenis. Of krijgen nare momenten in het heden een andere lading. Dat gaat niet van zelf. Daar is veel geduld voor nodig. Zo bouw je samen met ouders en kinderen aan een veilige basis en kan het gezin samen verder.
15.00 uur - Koffie/thee pauze
15.30 uur - DDP in de praktijkkamer Workshop Petra Kruijdenberg en Marij Peeters
Aan de hand van casuïstiek nemen Petra Kruijdenberg en Marij Peeters u mee in deze hechtingsgerichte gezinstherapie. Zij zoemen dieper in op de ‘intersubjectivity’, een belangrijk begrip binnen de DDP, en hoe onder meer mindful parenting hierbij ondersteunend kan werken. Zij vertolken hierbij ook de stem van de ouders die vertellen over hun eigen proces hierin. Daarbij is de aard van de therapeutische relatie, waarin veiligheid en acceptatie centraal staan, een belangrijke focus. In de systemische aanpak bij Molemann zijn zij zich als therapeut bewust van zowel de belemmeringen als hulpbronnen uit het systeem. Hier willen zij tenslotte samen met de deelnemers bij stil staan.
16.15 uur - Werken vanuit DDP, Theraplay en tg-cgt
Workshop Felicia Stoutjesdijk
Felicia Stoutjesdijk heeft twee weken de level I curus bij Dan Hughes gedaan en die toegepast bij diverse casussen. Bij een van de casussen had zij daarvoor met succes de Theraplay afgerond. Door elementen uit de eerdere Theraplay te gebruiken en door te gaan met DDP had zij fantastisch resultaat bij een getraumatiseerde adolescent. Aan de hand van beeldmateriaal vertelt zij over deze casus en hoe zij daar elementen van DDP, Theraplay en TG-CGT heeft toegepast.
17.00 uur - Nazit met hapje en drankje

17.30 uur - Einde

Deelnamekosten:
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 155,- excl. BTW. Dit is inclusief het boek Hechtingsgerichte gezinstherapie van Daniel A. Hughes (t.w.v. € 49,50), congresmateriaal, consumpties en borrel na afloop.

Kortingen:
Meerpersoonskorting: bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.
Studentenkorting: studenten krijgen bij vermelding van hun studentnummer € 29,- korting op de deelnameprijs van de masterclass.
Boekkorting: Als u het boek al in uw bezit heeft, kunnen u gebruik maken van de boekkorting van, waarbij € 25,- op het aanmeldtarief in mindering worden gebracht. Dit dient u aan te geven bij de aanmelding.

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.