Een jong kind (0-6) dat opgroeit in een omgeving waarin geweld aan de orde is, wordt getekend voor de rest van zijn leven. De impact hiervan is niet altijd zichtbaar. Het is belangrijk tijdig de juiste signalen op te merken.
Het complete programma

MiddagSymposium Autisme en eetproblemen


Datum: 18 juni 2018
Locatie: Bildung.city, Amsterdam-Duivendrecht
Prijs: 129.00 excl. btwSommige kinderen met autisme hebben een opvallend eetpatroon:
• ze eten heel weinig of heel veel
• of ze willen vooral voedsel eten dat een bepaalde smaak, textuur of kleur heeft
• of ze willen géén voedsel eten dat er anders uitziet.

Meer informatie over deze studiemiddag vindt u op http://180618.logacom.nl

Het is niet gemakkelijk om hier iets aan te veranderen. Bezorgde ouders krijgen vaak geen steun omdat de hulpverlening het probleem onvoldoende herkent of onvoldoende passende antwoorden heeft. Ouders krijgen te horen dat hun kind er wel overheen zal groeien of dat er niets aan de hand is omdat het kind een gezond gewicht heeft. In dit MiddagSymposium hoort u hoe het anders kan, omdat er wel degelijk oplossingen zijn voor eetproblemen.

Doelgroep
Professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg en de jeugdhulpverlening, in onderwijs- en arbeidsorganisaties en onderzoekers. Maar ook voor studenten (psychologie, orthopedagogiek, medicijnen), zelfstandige beroepsbeoefenaren en de geïnteresseerde ouder.

Deelnamekosten
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 129,00 excl. BTW, dit is inclusief congresmateriaal, consumpties en borrel na afloop. De abonnees van het tijdschrift WTA betalen slechts € 99,- excl. BTW.

Programma

13.00 uur - Inloop
13.30 uur – Opening Dagvoorzitter
Jaap van der Meere, hoogleraar in de bio- en neuropsychologie van de ontwikkelingsstoornissen
13.45 uur – Een pedagogische kijk op autisme en eetproblemen

drs. Karen den Dekker, (kook)pedagoog bij praktijk In Kaatjes Keuken Kinderen met autisme hebben behoefte aan duidelijkheid, ook aan tafel. Belangrijke factoren in het begrijpen van kinderen met autisme en eetproblemen zijn kennis van: sensorische integratie, van het autistisch denken, van autistische angsten en van de mondmotoriek. Door meer inzicht kom je tot slimmere oplossingen, die beter bij je kind of je cliënt passen.
14.45 uur - Pauze
15.15 uur – Stap voor stap, hap voor hap
Annemiek van Maanen, Verpleegkundig Specialist, Yulius Anneke Louwerse GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog Bij de poli autisme is een stappenplan ontwikkeld om kinderen met deze specifieke eetproblemen te ondersteunen bij het “leren lusten”. Na de diagnostische fase waarin vanuit verschillende invalshoeken wordt onderzocht welke factoren van invloed zijn op het problematische eetpatroon, wordt na het advies gesprek gestart met de 13 stappen van de behandeling. Hierin worden stapsgewijs alle invalshoeken van de methodiek behandeld, waarin het leren lusten centraal staat. De kinderen krijgen een map met werkbladen en er wordt uitleg gegeven waarom eten voor sommige kinderen zo lastig is. Ouders worden intensief bij de behandeling betrokken.
16.15 uur - Borrel en nazit
17.00 uur - Einde

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.