Helaas hebben we dit symposium moeten annuleren. Onze excuses voor het ongemak. Kijk voor meer symposia of congressen op onze congresagenda.
VVE maar dan anders: verwonderen, verkennen en experimenteren: spelenderwijs de toekomst in!
Expert-Meeting Ouderschapskennis
Samengestelde gezinnen; de moet- en mijdregels op weg naar stiefsucces
Congres over signalering, handelingsverlegenheid en de aanpak van huiselijk geweld.
Het complete programma

Ouderschapskennis expert-meeting: Ouderbetrokkenheid of partnerschap?

6 februari 2020

Locatie: Bildung.city, Amsterdam-Duivendrecht
Prijs: € 159,00
Aanmelden

Ouderschapskennis expert-meeting: Ouderbetrokkenheid of partnerschap?


Peter Gielissen in gesprek met Carmel Borg en Peter de Vries

Meer informatie over dit middagsymposium vindt u op www.060220.logacom.nl


Betrokken ouders zijn fijn, maar wat is betrokkenheid? Van nauwelijks betrokken ouders tot over-betrokken ouders en alles wat ertussenin zit: wat is de norm en wie bepaalt die? Wanneer doen ouders het goed? En wat vraagt dat van professionals? Is samenwerken met ouders vanzelfsprekend voor jou of toch nog best lastig? Vind je ouders betrokken als je ze vaak ziet (op school, op de groep), als ze meehelpen (luizenmoeders, klusvaders) of als ze meedenken met beleid (MR, familieraad)? En hoe gelijkwaardig is het contact dan? Wat is er binnen de organisatie nodig om tot goede samenwerking met ouders te komen? En wat vraagt dat van leerkrachten, groepsleiding en pedagogische medewerkers?

Peter Gielissen (journalist en gespreksleider bij de Autismecafés voor en door ouders) gaat in gesprek met Carmel Borg uit Malta over hoe hij op de universiteit onderzoek initieert naar de "collaborative approach of parents" en hoe hij daarbij actief samenwerkt met ouders. Peter de Vries die vanuit schoolbegeleidingsdienst CPS de methode Ouderbetrokkenheid 3.0 ontwikkelde sluit aan bij het gesprek om samen te kijken wat de stand in Nederland is.

Collaborative approach of parents
Carmel Borg trok zich de kritiek aan dat zijn lessen te theoretisch waren. Te ver verwijderd van de werkelijkheid. Om de ‘zend-modus’ te doorbreken ontwikkelde hij een nieuw pedagogisch concept waarin hij zich sterk maakt om ouders actief te betrekken bij onderwijs aan studenten. Dit resulteerde in een universitaire module die een leer- en praktijkgemeenschap oplevert waarbinnen kritische reflectie en daadwerkelijke actie gecombineerd worden.

Ouderbetrokkenheid 3.0
De relatie tussen de school en ouder kan complex zijn. De methode Ouderbetrokkenheid 3.0 focust op gelijkwaardige samenwerking tussen beide partijen.Hoe communiceert de professional met de ouder en met welke vormen van ouderbetrokkenheid staat samenwerking centraal?
Met voorbeelden uit de praktijk worden er tips gegevens die miscommunicatie tussen de school en ouder verhelderen en hoe valkuilen te vermijden.

Doelgroep Schooldirecteuren, leerkrachten, groepsleiding, pedagogische medewerkers.

Als gevolg van onze buitenlandse gast is de voertaal Engels

Programma


13.00 uur - Inloop met koffie en thee
13.30 uur - Opening middagvoorzitter Peter Gielissen
13.40 uur - Carmel Borg 'Collaborative approach of parents'
13.05 uur - Peter de Vries 'Ouderbetrokkenheid'
14.30 uur - Peter Gielissen in gesprek met Carmel Borg en Peter de Vries.
15.20 uur - Koffie – en theepauze
15.40 uur - In gesprek met de zaal
16.30 uur - Netwerkborrel
17.30 uur - Einde


Aanmelden