020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

Middagsymposium 50 jaar autisme in onderzoek en praktijk

30 september 2021

Bildung.city, Amsterdam-Duivendrecht

€ 139,00 excl. BTW

50 jaar autisme in onderzoek en praktijk

Tussen hulp, hoop en hype

Meer informatie over dit middagsymposium vindt u op www.300921.logacom.nl/

Wat levert vijftig jaar autisme onderzoek en praktijkervaring op? In 1968 verscheen het eerste proefschrift over autisme in ons land. Sindsdien is de kennis over autisme enorm toegenomen. Wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkelingen van behandelmethoden en (h)erkenning van de maatschappij hebben daaraan bijgedragen. Deze middag gaan we in op welke impact dit heeft gehad voor mensen met autisme, wat zijn de verwachtingen voor de toekomst, maar ook, wat zijn de voor- en nadelen van de popularisering van autisme?

Gratis bij deelname


Allemaal autistisch
Gerrit Breeuwsma
t.w.v. €24,00


Programma

13.00 - Inloop

13.30 – Opening dagvoorzitter
Jaap van der Meere, hoogleraar in de bio- en neuropsychologie van de ontwikkelingsstoornissen, Hoofdredacteur Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.

13.40 – Hulp: Autismezorg, van toen naar nu
Zelden heeft een psychiatrische stoornis zoveel aandacht gekregen, zowel wetenschappelijk als publiekelijk. Een zogenaamde ‘erkende’ stoornis, zonder dat we weten wat het precies is. Er heeft zich een scala aan behandelmethoden en zorgsystemen ontwikkeld. Nog steeds worden nieuwe behandelmethoden gelanceerd en talloze en uiteenlopende -autisme-steunpunten opgericht. Wat heeft dat opgeleverd?

Ina van Berckelaer-Onnes is orthopedagoog/GZ psycholoog en emeritus hoogleraar Universiteit Leiden.

14.20 – Hoop: Autisme, hoop voor de toekomst
Het hebben van autisme brengt vaak levenslange beperkingen met zich mee. De tijd dat daar niets aan te doen was, ligt gelukkig achter ons. Vanuit een wetenschappelijk perspectief maar met een praktische insteek wordt er een lans gebroken voor vroege herkenning en behandeling van autisme. Hoe eerder adequate hulp wordt geboden, hoe meer kans het kind met ASS en zijn/haar omgeving hebben op een hoopvolle toekomst!

Iris Servatius-Oosterling is GZ-psycholoog en onderzoeker en voorzitter landelijk expertise netwerk Autisme Jonge Kind (AJK).

15.00 – Pauze

15.30 – Hype: Een voorbeeld voor velen…
De verbeelding van autisme en vormen van moderne devotie
Van de Rainman tot Kees Momma, van Het Rosie project tot Greta Thunberg: de autist is in media en cultuur een rol gaan spelen in onze ervaring met autisme. Hoe heeft dat bijgedragen aan een beter begrip? Slaat de verbeelding soms op hol, overschaduwen de gehypte beelden over de autist de werkelijkheid?

Dr. Gerrit Breeuwsma is ontwikkelingspsycholoog en als universitair docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

16.10 – Vragen en discussie

16.30 – Borrel