Maak het verschil voor leerlingen met trauma – Kom naar het eerste landelijke congres over traumasensitief onderwijs!
Scholen zijn zich er steeds meer van bewust dat veel leerlingen opgroeien met chronische stress en ingrijpende gebeurtenissen. Onderzoek laat zien dat 3 op de 10 kinderen in het regulier basisonderwijs 3 of meer verschillende soorten negatieve jeugdervaringen hebben opgedaan. In het speciaal basisonderwijs hebben ruim 7 op de 10 kinderen, 4 of meer verschillende soorten ingrijpende jeugdervaringen opgedaan. Hierdoor verdiepen steeds meer scholen zich in traumasensitief onderwijs. Vanaf 2016 zijn door heel Nederland ruim 1000 professionals getraind om de training Traumasensitief onderwijs (Coppens, herziene versie, 2022) aan schoolteams te geven.
Nu zoveel scholen zich ontwikkelen op het gebied van traumasensitief onderwijs is de tijd rijp voor een jaarlijks congres waarin we kunnen leren van elkaars ervaringen en van koplopers op het gebied van TSO.
Aanmelden Info & ProgrammaRustmomenten zijn echter steeds minder aanwezig tijdens de (les)dag, maar wel een belangrijke basis voor traumasensitief onderwijs. Voor de leerling om voldoende rust te ervaren en ook voor de leerkracht om vanuit rust trauma sensitief te kunnen reageren. Maar wat is dan eigenlijk rust?
Is voorlezen een rustmoment? En hoe bouw ik rustmomenten in in mijn klas?
Ook met een volle klas en een druk lesrooster? En hoe zorg ik voor mijn eigen rust(momenten)?
In deze deelsessie worden breinkennis en theoretische verdieping over rust gecombineerd met vooral praktische tools die de volgende dag al toepasbaar zijn.
Leerdoelen:
Na deze deelsessie:
- weet je wat rust en het rustbrein is.
- hoe het ervaren van voldoende rust(momenten) tijdens de dag bijdraagt aan traumasensitief
onderwijs.
- heb je praktische tips en tools om rustmomenten bij jou in de klas toe te passen.
- heb je handvatten om van rustmomenten een gewoonte te maken, zodat het echt ingebed wordt bij
jou in de klas (en misschien ook wel met de bouw/school).
Voor wie?
Onderwijsprofessionals die werken met kinderen vanaf 4 jaar. Zowel regulier als ook speciaal onderwijs. Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar.
Hoe geef je traumasensitief onderwijs handen en voeten in daden en doen?
In een interactieve workshop maken Almy en Wil de koppeling naar het handelen en denken vanuit geweldloos verzet. Praktische interventies, die vanuit een onvoorwaardelijke relatie worden ingezet, vormen zo een praktische aanvulling op TSO.
Hoe help je leerlingen bijvoorbeeld autonomie te ervaren wanneer emoties hen overspoelen?
Of hoe stel je grenzen aan gedrag waarbij je niet voorbijgaat aan de emoties van deze leerlingen?
Maar ook, hoe lukt het de leerkracht om vanuit zelfcontrole onvoorwaardelijk te investeren en wie is er als steun? Hoe zorg je dat je zelf kalm en rustig kunt blijven reageren als het spannend wordt?
In een interactieve workshop worden een aantal eenvoudige interventies uitgelegd en ook daadwerkelijk in en met de groep geoefend. Te denken valt aan het doen van een oplossingsverzoek, het markeren/parkeren van gedrag en het nemen van zelfcontrole.
Leerdoelen:
Deelnemers:
- kunnen TSO handen en voeten geven in praktisch handelen.
- leren hoe traumasensitief te begrenzen en tegelijk in verbinding te blijven met de leerling.
- voelen zich door de tools weer (meer) in hun kracht staan, weten wat te doen en hoe het verschil te
maken.
- ervaren meer werkplezier doordat zij middels de kennis van TSO en de tools van GV zich krachtiger
in hun gezag voelen staan.
Voor wie?
Leraren, zorgcoördinatoren, intern begeleiders, ambulant werkers, mentoren en anderen die bij het onderwijs betrokken zijn zoals leerplichtambtenaren, kwaliteitscoördinatoren.
Leeftijdscategorie: Kinderen (6-12 jaar) en jongeren (12 - 18 jaar)
TeamUp is een non-verbaal programma voor jeugd van 6 tot 18 jaar die te maken hebben (gehad) met stressvolle of ingrijpende ervaringen. Met non-verbale sport-, spel- en bewegingsactiviteiten leren kinderen spelenderwijs omgaan met hun emoties en bouwen ze zelfvertrouwen op. Het ervaren van sociale verbondenheid, veiligheid, optimisme en regulatie is essentieel om deze kinderen weer lekker in hun vel te laten zitten. De TeamUp methode is al jaren op PO scholen (nieuwkomers & regulier) een vast wekelijkse onderdeel. Ook wordt TeamUp sinds kort op het VO aangeboden. TeamUp werkt in lijn met het TSO gedachtegoed. Kom je dit zelf ervaren?
Leerdoelen:
Leren handen en voeten geven aan TSO in de praktijk: een oefenplaats waar door middel van sport-, spel- en bewegingsactiviteiten met kinderen (6-18) wordt gewerkt aan:
- het herscheppen van gevoel van verbondenheid.
- veiligheid - zelfvertrouwen en - zelfkalmerende en regulerende vaardigheden op lichamelijk niveau.
TeamUp laat direct in te zetten activiteiten zien en ervaren, om mee te nemen naar de eigen groep/klas.
Voor wie?
Doelgroep:Iedereen is welkom, in het bijzonder onderwijspersoneel.
Leeftijdscategorie: kinderen 12-18 jaar.
Sounds of Change werkt in conflictgebieden, vluchtelingenkampen en verwoeste steden. Of op andere plekken in de wereld waar armoede en verdeeldheid heerst en mensen gebukt gaan onder de gevolgen van oorlog en geweld. Plekken waar het gemeenschapsgevoel is aangetast.
Tijdens ons werk in landen als Oekraïne, Syrië, Irak, Zuid-Turkije, Palestina en Libanon hebben we veel samengewerkt met Trauma International (Trauma Company). Door deze samenwerking hebben we de traumasensitieve werkwijze en methode van Trauma Company geïntegreerd in ons werk met Sounds of Change.
In een workshop/interactieve presentatie kunnen we laten zien hoe de structuur van ons 6-stappen sessie/ workshop/ les/ ontwerp/ systeem kan bijdragen aan traumasensitief onderwijs.
Daarnaast laten we verschillende oefeningen/werkvormen zien die bijdragen aan het verlagen van stressniveau's en het kalmeren van rinkelende alarmbellen.
Denk hierbij aan muziek, dans, kunst, ademhaling en beweging.
Leerdoelen:
Een inzicht in hoe muziek kan bijdragen aan traumasensitief onderwijs. We werken met praktische werkvormen en activiteiten.
Voor wie?
Doelgroep: Alle professionals die met kinderen/jongeren werken.
Leeftijdscategorie: Geen voorkeur voor wat betreft leeftijden/groepen kinderen
Maar ook aan:
In deze interactieve workshop bewandelen we samen de weg naar een traumasensitief onderwijsklimaat.
Het is geen kant-en-klare route, maar een speurtocht naar de verschillende elementen van traumasensitief onderwijs.
Door met een traumabril op kijken naar leerlingen en elkaar kan het onderwijsklimaat worden veranderd.
Leerdoelen:
Na deze deelsessie weten de vo-onderwijsprofessionals welke mogelijkheden er zijn om TSO te introduceren en implementeren binnen hun schoolorganisatie.
Voor wie?
Onderwijsprofessionals uit het voortgezet onderwijs. Leeftijdscategorie: Jongeren (12-18 jaar)
Het Neuro Sequentieel Model (NSM) van Dr. Bruce Perry biedt ons belangrijke inzichten. Het model helpt ons om gedrag van deze kinderen te begrijpen en gepast af te stemmen. Leerkrachten kunnen verschil maken door in te zetten op relationele herstel. Forse incidenten in de klas kunnen nieuwe herstelkansen betekenen voor zowel het slachtoffer, als kinderen die kwetsend gedrag vertonen. De Vlaamse Vertrouwenscentra Kindermishandeling ontwikkelden methodieken die in de klas gebruikt kunnen worden.
Leerdoelen:
Na deze sessie weet je:
- Hoe het Neuro Sequentieel Model van Dr. Bruce Perry ons ‘complex trauma’ kan helpen begrijpen?
Je kan deze inhoud met kinderen en jongeren bespreken.
- Wat ‘relationeel herstel’ betekent voor zowel kinderen die gewelddadig gedrag vertonen als kinderen
die er slachtoffer van zijn.
- Welke voorwaarden belangrijk zijn om tot relationeel herstel te komen en welke methodieken we
kunnen aanwenden in de klas?
Voor wie?
Voor iedereen die graag contact maakt met kinderen en jongeren.
Leeftijdscategorie tussen 4 – 21 jaar
In deze workshop gaan we, na een korte introductie, aan de slag met hoe we dit in de praktijk (nog beter) kunnen toepassen en in het steunplan kunnen integreren. We duiken achter het gedrag van het kind en gaan op zoek naar interventies die de volgende dag al inzetbaar zijn.
Leerdoelen:
Deelnemers leren in deze workshop om op een praktische manier de onzichtbare koffer en GGG driehoek in te zetten bij het ingewikkelde gedrag dat ze zien bij leerlingen.
Voor wie?
Voor iedereen die te maken heeft met leerlingen met trauma, ongeacht de voorkennis over TSO.
Leeftijdscategorie: Kinderen en jongeren.
Getraumatiseerde kinderen bij jou in de klas voelen zich vaak onveilig, ook al is er ogenschijnlijk geen gevaar. Als je onveilig voelt, kom je niet goed tot leren. En daarbij: als het kind zich niet veilig voelt, kan hij /zij ook moeilijk profiteren van de co regulatie van jou.
Vanuit de polyvagaal theorie weten we dat juist het vergroten van de signalen van veiligheid zo ontzettend belangrijk is: en zou je bijna willen roepen: strooi deze signalen maar rond als confetti!
In deze workshop staan we stil bij hoe we signalen van het gevoel van (on)veiligheid kunnen herkennen bij de kinderen in jouw klas.
Om vervolgens te onderzoeken: hoe kun je zorgen dat er in jouw klas zoveel mogelijk signalen van veiligheid te vinden zijn. Hierbij zetten we in op de diverse zintuigen als ingang, met als bonus aandacht voor beweging.
De workshop is interactief, met veel oefeningetjes en reflectie op je eigen klas.
Leerdoelen:
Deelnemers
- leren informatie hoe het zenuwstelsel signalen van gevaar en signalen van veiligheid oppakt vanuit de
blik van de polyvagaal theorie
- begrijpen waarom het toevoegen van signalen van veiligheid zo belangrijk is
- ontvangen tips en tools om signalen van veiligheid toe te voegen en hebben deze deels ook zelf
ervaren
- kunnen een koppeling kunnen maken van de bovenstaande leerdoelen naar hun eigen klas
Voor wie?
Voor alle professionals. Leeftijdscategorie: 6-18 jaar.
Traumasensitief taalgebruik houdt in dat leerkrachten en andere professionals zich bewust zijn van de impact van hun woorden. En dat de manier waarop ze praten en schrijven over leerlingen en hun gedrag een groot verschil kan maken. Traumasensitief taalgebruik draagt ertoe bij dat leerlingen zich gehoord en begrepen voelen. Ontdek de kracht van traumasensitief taalgebruik in onze workshop. We bespreken het effect van taal en de manier van communiceren.
Leerdoelen:
Deelnemers
- kunnen voorbeelden geven van woorden en zinnen die als triggerend kunnen worden ervaren door
getraumatiseerde kinderen.
- leren hoe ze positieve en ondersteunende taal kunnen gebruiken om een veilige omgeving te creëren.
- oefenen met traumasensitief taalgebruik.
- krijgen handvatten om traumasensitief taalgebruik in hun dagelijkse interacties te integreren.
Word je bewust van je eigen taalgebruik en ontvang praktische tips en technieken. Versterk je vaardigheden om een positieve impact te maken. Je taal bewust gebruiken kan voor jezelf en voor kinderen en ouders al een grote stap zijn in emotieregulatie, het versterken van de relatie met elkaar en met jou en herstel.
Voor wie?
Leerkrachten, intern begeleiders en gedragswetenschappers
Leeftijdscategorie: Kinderen (6 tot 12 jaar)
Ademhaling - mits je weet hoe haar goed en bewust in te zetten - is een ideale, praktische, laagdrempelige en effectieve tool voor stressvermindering en het bevorderen van kalmte, ontspanning, energie, vitaliteit, mindfulness, relaties, en meer.
Het gaat niet overigens alleen om het reguleren van het eigen zenuwstelsel middels ademhaling, maar ook dat van de ander (co-regulatie). Deze deelsessie bestaat uit kennisdeling, inspiratie én praktische, onderbouwde ademoefeningen die inzetbaar zijn tijdens een werkdag en uiteraard in de rest van het leven.
Leerdoelen:
- Het belang van bewust ademhalen
- De werking van het zenuwstelsel in relatie tot ademhaling (regulatie en co-regulatie)
- Het herkennen en reguleren van de stressrespons
- Het belang van lichaamsbewustzijn en zelfregulatie
- De adem inzetten als 'afstandsbediening' van je interne systeem
- Diverse laagdrempelige, effectieve, bewezen ademoefeningen
Voor wie?
Iedereen die meer wil ontdekken over zelfzorg en stressmanagement middels ademhaling.
Net als voor kinderen die veel hebben meegemaakt, kan het voor ouders moeilijk zijn om zich veilig te voelen in contact met school. In deze deelsessie onderzoeken we hoe je het vertrouwen van ouders in school kunt helpen vergroten en zo tot een goede samenwerkingsrelatie kunt komen.
Aan de hand van ervaringen van ouders zelf krijg je meer zicht op wat helpend en niet-helpend is in het opbouwen van een relatie met ouders. En hoe je in verbinding kunt blijven bij het bespreken van lastige onderwerpen. We staan stil bij wat je zelf nodig hebt om in je window of tolerance te blijven in gesprekken waar de stress oploopt, en hoe je voor ouders een co-regulator kunt zijn.
De ervaringen van ouders en de voorbeelden uit de praktijk bieden handvatten die je direct in je gesprekken met ouders kunt inzetten.
Leerdoelen:
Aan het eind van de deelsessie heb je meer zicht op hoe je tot een goede samenwerkingsrelatie met ouders kunt komen. Je hebt handvatten om lastige onderwerpen met ouders bespreekbaar te maken en tegelijkertijd de relatie te behouden, en je weet hoe je oplopende stress in gesprekken kunt herkennen en verlagen.
Voor wie?
Alle onderwijsprofessionals die met ouders samenwerken
Leeftijdscategorie: alle leeftijden, de voorbeelden zijn met name uit het primair onderwijs, deze voorbeelden zijn ook goed te vertalen naar andere leeftijdscategorieën.
Hoe houd ik mijn eigen alarmbelletje zo rustig mogelijk, wat heeft die nodig en hoe doe ik dat? Een presentatie met cognitieve, creatieve / non-verbale en lichamelijke interventies ter promotie van zelfzorg.
Leerdoelen:
- Bewustwording van zelfregulatie:
* Deelnemers begrijpen het belang van zelfregulatie als onderwijsprofessional en hoe dit hun welzijn en leskwaliteit
beïnvloedt.
* Ze herkennen de signalen van stress en overprikkeling bij zichzelf.
- Verkennen van praktische interventies:
* Deelnemers leren verschillende cognitieve, creatieve/non-verbale en lichamelijke interventies kennen die bijdragen
aan zelfzorg.
* Ze kunnen interventies kiezen en toepassen die bij hun persoonlijke voorkeur en werksituatie passen.
- Toepassen van check-in momenten:
* Deelnemers ontdekken manieren om bij zichzelf in te checken vóór, tijdens en ná een lesdag.
* Ze oefenen met praktische technieken om hun eigen spanning en energiepeil te reguleren.
- Creëren van een persoonlijke zelfzorgstrategie:
* Deelnemers ontwikkelen een op maat gemaakte aanpak om hun eigen alarmbelletje rustig te houden.
* Ze formuleren concrete acties om zelfzorg structureel in hun werkdag te integreren.
Voor wie?
Voor alle onderwijsprofessionals: van onderwijsassistenten tot gedragsdeskundigen.
Leeftijdscategorie: voor elke categorie inzetbaar.
Om leerkrachten hierbij te ondersteunen is de lesmodule ‘Wat je meemaakt’ voor leerlingen in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs ontwikkeld. In de lesmodule ‘Wat je meemaakt’ komen verschillende belangrijke begrippen uit de traumasensitieve onderwijsvisie terug. Leerlingen krijgen uitleg met visualisaties, maken opdrachten en doen ervaringen op via oefeningen. Door de verbinding tussen de training ‘Traumasensitief onderwijs’ en de lesmodule ‘Wat je meemaakt’ ontstaat er een gedeelde taal voor leerkrachten en leerlingen over stress, trauma en regulatie. Hierdoor kunnen leerkrachten en leerlingen aan de slag met deze thema’s op school. Tijdens de deelsessie zullen wij toelichting geven op de lesmodule en de reeds opgedane ervaringen op verschillende scholen. Ook zullen we stil staan bij de koppeling van de training TSO en de lessen in de klas.
Leerdoelen:
Na deze deelsessie:
- kun je de opgedane kennis vanuit training TSO koppelen aan de lesmodule in de klas;
- heb je praktische handvatten gekregen voor de implementatie van TSO in school;
- weet je hoe de lesmodule is opgebouwd en wat de voorwaarden zijn om de lesmodule te gebruiken.
Voor wie?
Voor professionals uit primair en voortgezet (speciaal) onderwijs.
Leeftijdscategorie: kinderen van 6-12 jaar én van 12-18 jaar.
De werken van de leerlingen vertellen ons - op een heel eigen, veilige manier - over wie zij zijn, waar ze vandaan komen, wat hen bezighoudt en wat zij nodig hebben van de mensen om zich heen.
Aan de hand van het eigen ontwikkelde programma Life (st) Art zet docent Karel kunst in om de sociaal-emotionele competenties van speciaal onderwijs leerlingen te vergroten.
Reflecteren, identiteitsvorming, zelfontplooiing en zacht leren kijken naar het eigen leerproces, zijn kernelementen in dit programma. Ervaar hoe in het atelier ruimte wordt gegeven aan eigenheid en hoe je leert durven luisteren naar de verhalen van leerlingen.
Leerdoelen:
De deelnemers inspireren tot het inzetten van actieve en creatieve werkvormen ten behoeve van de sociaal emotionele vaardigheden van de leerling.
Voor wie?
Alle professionals die met jongeren werken. Leeftijdscategorie: Jongeren (12 tot 18 jaar)
Leerlingen brengen niet alleen hun persoonlijke ervaringen mee naar de klas, maar ook hun culturele achtergrond speelt een belangrijke rol in hoe zij trauma ervaren en verwerken.
Als docent is het essentieel om beide perspectieven te begrijpen en toe te passen in je onderwijspraktijk.
Tijdens de workshop krijg je inzicht in hoe culturele normen, waarden en communicatiepatronen van invloed zijn op het gedrag en welzijn van leerlingen. We combineren deze kennis met traumasensitieve benaderingen om beter in te spelen op de behoeften van diverse leerlingengroepen, zoals nieuwkomers of vluchtelingenkinderen.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, interactieve oefeningen en een korte casusbesprekingen leer je bij signalen van trauma passende, cultuursensitieve interventies toe te passen.
Deze workshop biedt concrete tools en strategieën om je lessen zo in te richten dat elke leerling zich gezien, gehoord en gesteund voelt, ongeacht hun achtergrond of ervaringen.
Leerdoelen:
Deelnemers
-krijgen inzicht in hoe culturele normen, waarden en communicatiepatronen van invloed zijn op het
gedrag en welzijn van leerlingen.
-gaan oefenen met praktijkvoorbeelden
-ervaren de invloed van culturele verschillen en patronen op het omgaan met een trauma
Voor wie?
Iedereen die in de praktijk met kinderen en ouders werkt. O.a. Leerkrachten, IB'ers, etc.
Leeftijdscategorie: Kinderen (6 tot 12 jaar)
Wat een nieuw begin had moeten zijn, werd een ingrijpende ervaring van ontworteling en aanpassing.
De werkelijkheid in Nederland week sterk af van wat hem was voorgespiegeld, en zijn verborgen emoties werden niet herkend. In het onderwijs liep hij vast door taalbarrières, miscommunicatie en een gebrek aan begrip voor zijn achtergrond. Trauma en cultuursensitief werken zijn inherent aan elkaar verbonden: zonder inzicht in de culturele context van een kind blijft trauma vaak onzichtbaar. Hoe creëer je een veilige leeromgeving waarin deze leerlingen zich gehoord en gezien voelen? In deze sessie deelt Andy hoe onderwijsprofessionals trauma kunnen herkennen en verlichten door cultuursensitief te werken.
Leerdoelen:
1. Inzicht in de impact van trauma: Deelnemers begrijpen hoe trauma, met name bij kinderen met een
migratieachtergrond, invloed heeft op gedrag en leerprestaties in het onderwijs.
2. Versterken van culturele competenties: Deelnemers verwerven praktische kennis over hoe culturele context en
ervaring de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen beïnvloeden.
3. Cultuursensitief en traumasensitief werken combineren: Deelnemers begrijpen hoe ze beide benaderingen effectief
kunnen integreren om leerlingen beter te ondersteunen en hen te helpen zich gehoord en begrepen te voelen.
Voor wie?
Alle professionals. Leeftijdscategorie: ongebonden
We focussen ons op de belangrijkste thema's rondom het jonge kind, zoals co-regulatie, samenwerken met ouders en het vergroten van de veerkracht. Daarnaast zullen er veel voorbeelden vanuit de praktijk voorbij komen. Hoe geef je vorm aan bijvoorbeeld een steunplan, check-in en time-in binnen je groep? Hoe geef je woorden aan het jonge kind over oplopende stress en hoe kan je het kind helpen om de stress weer te laten zakken?
Leerdoelen:
Je leert hoe je traumasensitief kan werken in de praktijk met het jonge kind.
Voor wie?
Iedereen die met jonge kinderen werkt bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, voorschool en met kleuters. Leeftijdscategorie: Jonge kinderen (0-6 jaar)
Dit is dé kans om alles te weten te komen van wat jij graag te weten wil komen op dit congres, direct van de mensen die er dagelijks mee aan de slag zijn! Het is dus een volledig interactieve sessie waarbij jij je vragen stelt aan de mensen waar jij meer van wil weten. Grijp die kans!
Leerdoelen:
1. Aan het einde van deze sessie heb je antwoord op jouw persoonlijke vragen op het gebied van TSO. Of het nou gaat over hoe geef je leiding aan een school die zich op dit vlak ontwikkelt, hoe is het om trainingen TSO te geven en wat komt daarbij kijken of welke effecten zie je nou echt in een klas en op een school?
2. Ben je geïnspireerd om in jouw dagelijkse praktijk met TSO (verder) aan de slag te gaan.
3. Heb je je professionele kennisnetwerk op het gebied van TSO verder uitgebreid.
Voor wie?
Iedereen die meer wil weten over TSO m.b.t. alle vormen van onderwijs en alle leeftijden.
Leeftijdscategorie: Kinderen (6 tot 12 jaar)
Dit is dé kans om alles te weten te komen van wat jij graag te weten wil komen op dit congres, direct van de mensen die er dagelijks mee aan de slag zijn! Het is dus een volledig interactieve sessie waarbij jij je vragen stelt aan de mensen waar jij meer van wil weten. Grijp die kans!
Leerdoelen:
1. Aan het einde van deze sessie heb je antwoord op jouw persoonlijke vragen op het gebied van TSO. Of het nou gaat over hoe geef je leiding aan een school die zich op dit vlak ontwikkelt, hoe is het om trainingen TSO te geven en wat komt daarbij kijken of welke effecten zie je nou echt in een klas en op een school?
2. Ben je geïnspireerd om in jouw dagelijkse praktijk met TSO (verder) aan de slag te gaan.
3. Heb je je professionele kennisnetwerk op het gebied van TSO verder uitgebreid.
Voor wie?
Iedereen die meer wil weten over TSO m.b.t. alle vormen van onderwijs en alle leeftijden.
Leeftijdscategorie: Kinderen (6 tot 12 jaar)
Voor zakelijke congressen leek er zicht te zijn op uitzondering van de regel voor groepsgrootte van maximaal 30 personen (met inachtneming van 1,5 mtr afstand, gebruik van mondkapje en overige hygiënemaatregelen), maar dit is helaas niet het geval. Voorlopig zijn de huidige maatregelen om het coronavirus tegen te gaan van kracht en zijn wij genoodzaakt om de organisatie van congressen verder aan te passen op de mogelijkheden.
De programma’s voor de komende congressen zullen om deze reden plaatsvinden op een alternatieve locatie zonder fysieke deelnemers. Deelnemen kan dan online via livestream. Naast veiligheid heeft dit ook nog als voordeel dat u geen reistijd heeft en toch uw registratiepunten kunt halen. Maar ook dat u, wanneer u verkoudheidsklachten heeft of in quarantaine zit, veilig kunt deelnemen aan het congres.
De online livestream organiseren wij voor u met Zoom Webinar. Voor online deelnemers is het mogelijk om vragen te stellen aan de spreker op het podium. Vragen van online deelnemers vanuit huis, praktijk of kantoor kunnen gesteld worden aan de spreker via Q&A. Naast de spreker(s) op scherm, zijn ook de powerpoints zichtbaar.